sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Yölliset kauhukohtaukset


Yöllinen kauhukohtaus on ilmiö, jossa lapsi herää unesta kauhun valtaamana ja huutaa silmät auki, vaikka on vielä unessa. Sydän hakkaa ja hengitys on tiheää. Yöllisistä kauhukohtauksista kärsivät näkevät usein epämiellyttäviä eläimiä tai ihmisiä huoneessa, heillä on vaikeuksia herätä eivätkä he seuraavana päivänä muista yön tapahtumia. Näitä kauhukohtauksia ilmenee kaiken ikäisillä ja kulkee usein suvussa, mutta ei ole vaarallinen. Yöllinen kauhukohtaus kestää yleensä noin parikymmentä minuuttia, ilmeten REM unta edeltävässä neljännessä univaiheessa (nREM). Tämä erottaa ne painajaisista, jotka voivat ilmetä missä tahansa unen vaiheessa. Ilmiön syytä ei toistaiseksi ole selvitetty. 

2-6 vuoden ikäiset lapset ovat unikauhuhäiriölle altteimpia. Kauhukohtauksia ilmenee noin 15% kaikista lapsista. Ilmiö on yleinen yliväsyneillä lapsilla ja riittävä uni voi auttaa ehkäisemään niitä. Kauhukohtausten ei tarvitse olla merkki psyykkisestä oireilusta. Hyvät päivärutiinit auttavat tässäkin. Myös nukkumaanmenoajan vaihtoa voi kokeilla. Yleisimmin kauhukohtaukset tulevat pari tuntia nukahtaminsen jälkeen. Unilääkkeitä ei pidä mennä kokeilemaan ilman lääkärin lupaa.

Jos lapsen herättää tai ottaa syliin, hän kokee tutkimusten mukaan kauhukokemuksen pahempana. Yleensä sen takia, että vanhempi on myös säikähtänyt ja paniikissa. Parasta onkin olla lapsen vierellä ja vahtia ettei hän loukkaa itseään. Lohduttaa toki pitää rauhallisella äänellä ja silitellä. Kun kohtaus on ohi, lasta kannattaa auttaa nukahtamaan uudestaan. Halaa sitten vähän myöhemmin. Jos lapsella on tapana aina samaan aikaan herätä kauhukohtaukseen, voi hänet varovasti herättää tai havahduttaa ennen tätä kellonaikaa, jolloin uni häiriintyy sen verran, että kauhukohtaus voi jäädä pois.

Kauhukohtaukset vaihtelevat. Tässä yksi tarina, jonka pääsin todistamaan:
 
Tämä kyseinen lapsi (2v), jonka näin heräsi ja itkeskeli vain. Aina kun äiti lähestyi, alkoi kova huuto ja poika juoksi pimeään huoneeseensa ja paiskasi oven kiinni. Aina kun äiti tuli huoneeseen hän, sysäsi tämän ulos paniikissa ja löi oven kiinni. Sitten hän nojasi ja piti ovea kiinni eikä päästänyt ketään sisälle. Välillä kurkkasi ovenraosta kuin harhainen mummo ja paiskasi oven kiinni. Pupillit olivat laajentuneet ja katsekaan ei kohdistunut kunnolla. Lasta ei millään saanut otettua syliin, koska tuntui menevän enemmän paniikkiin. Kohtaus kesti noin 20min. Lapsen herättyä, hän oli täysin normaali ja hymyilevä. Lapsi on herännyt kun pupillit ovat taas normaalit ja katse kohdistuu taas kunnolla. Lapsi ei todennäköisesti muista mitään. Luultavasti lenssutauti laukaisi tässä tapauksessa tämän. Kohtauksen aikana on vaikea ymmärtää mikä on kyseessä. Toki täytyy muistaa, että kyseessä ei ole mikään infektio tai lääkeainereaktio, joka on mennyt aivoihin tms. Mutta nämä ovat harvinaisia eivätkä mene noin nopeaa ohi. Painajaisuni on todellakin ihan erilainen. Yleensä lapsi antaa tällöin ottaa itsensä syliin eikä ole noin harhainen. Tärkeää on muistaa kauhukohtauksessa että katsoo ettei lapsi loukkaa itseään. Ei vaadi psykologisia tutkimuksia tai mitään nykytiedon mukaan.


Englanniksi: Sleep terror, Night terror, Pavor nocturnus
Lähteet: http://pediatrics.about.com/cs/sleep/a/night_terrors.htm, http://www.nightterrors.org/

Noin 1-vuotiaan päivärutiini

Tässä ois yhdenlainen päivärutiiniehdotus. Päiväkodeissa on samantyyppinen, joten jos lapsi on menossa hoitoon, niin tätä kannattaa pitää jo kotonakin. Muutenkin olen havainnut tämän toimivaksi. Kun lapsen rutiineita muuttaa, niin kannattaa tehdä ne 15-30min kerrallaan. Esim jos lounas siirretään klo 12sta klo 11een, niin ensimmäisenä päivänä esim 11.30 ja seuraavana 11. Mut eipä se niin minuutin päälle tämän ikäisellä enää ole. Vauvoilla rutiinit vaikuttavat uniin, niin kannattaa pitää ne todella tarkkoina. Jos mitenkään mahdollista, niin kannattaa mennä ulos lapsen kanssa aina kun pystyy. Siellä on hyvä kuluttaa energiaa, ruoka maistuu paremmin ja unikin tulee nopeampaa. Vielä pystyy aika hyvin olemaan ulkona, kun ei ole mahtipakkasia. =)

7-8 aikaan puuro (riippuu heräämisestä)
10 ulos
10.30-11 aikaan lounas
11.30 päiväunet
14 välipala
15 ulos
16.30 päivällinen
19 kylpy ja iltapuuro
20 nukkumaan

lauantai 11. syyskuuta 2010

Hyväksi havaitsemiani yleisvinkkejä

Vauvan nenä on helpoin niistää niin että laittaa vauvan lavuaarin ylle, lämmintä vettä valumaan, kastaa sormet siinä ja vetää vauvan nenänvartta pitkin niin räkä irtoaa tosi näppärästi. Lapsista imulaitteet ja paperit tuntuvat tosi keljuilta.

Jos vauva pulauttelee äidinmaitokorviketta tai maitoa erittäin paljon, lisää sekaan Maizenaa. Tämä sakeuttaa maitoa eikä maito tule ulos yhtä helposti.

Useiden laatikoiden telkeäminen (keittiössä esim lusikkalaatikot ym) on helppoa kenkälusikalla.

Lastentarvikeliikkeistä saa kaikenlaisia turvavälineitä, joilla voi teljetä esim uunin, laatikostot ym. Mutta nämä eivät mielestäni ole kovin hyviä, sillä lapset oppivat nopeasti avaamaan ne.

Laatikoista kahvojen poisto on kätevämpää kuin turvalukot. Ja pienet kaapit/lipastot voi kääntää toisinpäin, jotta laatikot jäävätä seinään päin.

Tavaroita ei kannata siirtää liikaa varastoihin ym. Välttämättömimmät ja vaarallisimmat vain. Lasta täytyy myös uskaltaa kieltää. Tämä vaatii kärsivällistyyttä ja periksiantamattomuutta...

Leluja tulee aina liikaa ja lapset tarvitsevat niitä yllättävän vähän. Yleensä pahvilaatikko, jossa lelu on ollut, on paljon kiinnostavampi kuin itse lelu. Kannattaa avata lapselle oma tili, johon toivoo juhlapäivinä rahaa, jotta voi jatkossa ostaa sitten joitan isompaa (esim pyörä).

Laulaminen on tehokas konsti lapsen rauhoitteluun/lohduttamiseen. Joskus taaperoikäinen tarvitsee pienen rauhoittuishetken. Ei ole tarpeeksi väsynyt nukkuakseen, mutta ei jaksa leikkiäkään, vaan tulee itku tai kitinä. Silloin voi kokeilla semmoista, että ottaa vauvan 10-15min syliin ja lauleskelee jotain mukavia, tuttuja lauluja. Ei varmaan kaikista vilkkaimmille lapsille sovi, mutta kannattaa kokeilla. Yli 1v ikäistä ei välttämättä kovin kauaa jaksa sylissäkään enää kannella. Usein riittää kun lapsen kanssa touhuaa esim lattialla lelujen kanssa ja välillä käyttää sylissä.

Vanhempien lasten kanssa kannattaa hyödyntää "lahjontaa". Ottaa käytöön esim tarrat. Aina kun lapsi toteuttaa jonkun asian toivotusti, hän saa tarran. Tarrat kannattaa laittaa esille esim seinälle kiinnitettyyn julisteeseen/paperiin ym johon on kirjoitettu mistä tarra on tullut. Esim jos haluaa opettaa lapsen syömään monipuolisemmin eri ruokia, voi julisteeseen piirtää/kirjoittaa eri ruokia (hedelmät, kasvikset ym) ja aina kun lapsi maistaa yhtä, hän saa tarran. Kun hän syö esim kaiken esille laitetun porkkanan, hän saa vielä hienomman tarran.

Kannattaa opettaa kehumisen kautta.